Przeskocz do treści

Chleb z garnka z nasionami konopi

Nie dawno natrafiła na genialny przepis na własny chleb , który może być upieczony w garnku ..rewelacja !! Koniecznie musiałam ten przepis wypróbować i powiem Wam , że chlebek wychodzi naprawdę pierwsza klasa . Zjadłam pół kromki i byłam syta !! A nie jak te dmuchańce ze sklepu , gdzie człowiek musi zjeść kilka by się zasycić ..

Troszkę mi od góry oderwał się kawałek gdyż chebek mi za mocno wyrósł i dosięgnął pokrywki 🙂 .. ale ucierpiał tylko wygląd 🙂 . bo smak kapitalny .

Jako , że mam ostatnio małego hopla na punkcie konopi siewnych to nie omieszkałam dodać kilka nasion do ciasta 🙂 , są prawdziwym panaceum na wszelkie dolegliwości .
Nasiona konopi zawierają wiele wartościowych składników takich jak proteiny, błonnik, żelazo, witaminy i zdrowe tłuszcze.

Konopie potrafią sobie poradzić z takimi problemami jak :
Epilepsja, choroby demencyjne, choroby autoimmunologiczne, depresje…

Oprócz tego dodałam jeszcze pestki dyni, słonecznik , siemię lniane ..Nasiona konopi kupuje niedrogo i z tanią przesyłką w tym sklepie >>TUTAJ

Ale każdy maze sobie modyfikować jak chce . Nawet mieszając różne rodzaje mąk .

A chlebek robi się szybko i bez wysiłku ..

Oto przepis do modyfikacji dowolnej 🙂

3/4 kg mąki - 750 gram ( mogą być różne rodzaje np. część ryżowej, częśc razowej )

25 gram świeżych drożdży lu 7 gram suszonych

1/2 łyżeczki cukru

2 płaskie łyżeczki soli

1 łyżka oleju

2 szklanki wody ciepłej ( nie gorącej )

Wszystko razem mieszamy

i zostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia . Potem zagniatamy-.I tutaj mozna dodać dowolne nasiona - i odstawiamy na kolejne 30 minut .

Piekarnik nagrzać wraz z garnkiem i pokrywką w 220 stopni , do gorącego garnka wrzucić ciasto i przykryć pokrywką . Piec w 200 stopniach przez 30 minut , następnie zdjąć pokrywkę i piec jeszzcze 20 minut ..

SMACZNEGO !!

5zł dla Ciebie

Views All Time
Views All Time
79
Views Today
Views Today
1

komentarze